Welke opleiding past bij mij?

Als je kiest voor een baan in de gezondheidszorg, kies je voor een echt vak. Vanzelfsprekend moet je daarvoor een opleiding volgen. Die opleiding kan op verschillende niveaus en op vele manieren plaatsvinden:

MBO Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) / HBO - Duaal. Dit is een combinatie van leren en werken. Je gaat gemiddeld 1 dag per week naar school en werkt 3 / 4 dagen bij een organisatie.

MBO Beroepsopleidende Leerweg (BOL) / HBO - Voltijd. In deze variant ga je voornamelijk naar school. De praktijkervaring doe je op door middel van stages.

MBO Praktijkroute. In de praktijkroute loop je niet alleen stage bij een zorginstelling, je volgt er ook een groot deel van de lessen.

In elk geval kies je voor een diploma waarmee je aan het werk kunt maar die ook allerlei doorgroeimogelijkheden garandeert.

Diploma

Met elk diploma kun je in principe werken in alle soorten zorginstellingen: de thuiszorg, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de ziekenhuiszorg of de jeugdzorg. Afhankelijk van vooropleiding en ervaring kun je een verkort traject volgen.
In onderstaand schema kun je zien met welke vooropleiding, je in de verschillende niveaus kunt instromen.

VooropleidingInstroom in beroepsopleiding
VMBO PraktijkMBO Niveau 1
VMBO BBLMBO Niveau 2
VMBO KBLMBO Niveau 2/3
VMBO TLMBO Niveau 3/4
HAVOMBO Niveau 4 of HBO
VWOHBO of WO

Contact

Bureau VBZ
Leidsevaart 582
2014 HT Haarlem

tel: 023 - 5322151
www.samenvoorbeterezorg.nl