Opleidings­mogelijkheden

Terug naar Werken en leren

Welke opleiding past bij mij?

Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden in de zorg- en welzijnssector.

Mbo Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) / Hbo - Duaal
Dit is een combinatie van leren en werken. Je gaat gemiddeld 1 dag per week naar school en werkt 3 / 4 dagen bij een organisatie.

Mbo Beroepsopleidende Leerweg (BOL) / Hbo- Voltijd
Wil je verder leren en heb je nog geen zin om te gaan werken? Dan kun je de Beroepsopleidende Leerweg volgen. Door middel van stages doe je praktijkervaring op. In het MBO heet deze manier van leren 'BOL'.

In het HBO gaat het om de voltijdopleiding. Tijdens de opleiding moet je een aantal maanden stage lopen. Als stagiair krijg je volop de ruimte om te leren. Bovendien hebben de meeste opleidingen meerdere stageperiodes. Daardoor maak je kennis met verschillende organisaties of werksoorten.

Mbo Praktijkroute
In de praktijkroute loop je niet alleen stage bij een zorginstelling, je volgt er ook een groot deel van de lessen. Je gaat voor een diploma waarmee je aan het werk kunt, maar die ook allerlei doorgroeimogelijkheden garandeert.

Diploma
Met elk diploma kun je in principe werken in alle soorten zorginstellingen: de thuiszorg, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de ziekenhuiszorg of de jeugdzorg. Afhankelijk van vooropleiding en ervaring kun je een verkort traject volgen. In onderstaand schema kun je zien met welke vooropleiding, je in de verschillende niveaus kunt instromen.

VooropleidingInstroom in beroepsopleiding
Vmbo PraktijkMbo niveau 1
Vmbo BBLMbo niveau 2
Vmbo KBLMbo niveau 2/3
Vmbo TLMbo niveau 3/4
HavoMbo niveau 4 of hbo
VwoHbo of wo
Opleidingsmogelijkheden