Opleidings­mogelijkheden

Terug naar Werken en leren

Welke opleiding past bij mij?

De zorg- en welzijnssector biedt talloze carrièremogelijkheden op verschillende niveaus. Hieronder vind je informatie over de verschillende opleidingsmogelijkheden en het kiezen van de juiste opleiding.

Mbo Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) / Hbo - Duaal
Als je graag wilt leren en ondertussen aan het werk gaat of blijft, dan zijn er opleidingen die deze combinatie mogelijk maken. Op het mbo heet dit een ‘Beroeps Begeleidende Leerweg’ (BBL) en op het hbo heet dit ‘duaal’. Je gaat gemiddeld één dag per week naar school en de rest van de week werk je bij een werkgever/leerbedrijf. Zo doe je praktijk ervaring op tijdens je werk en op school leer je de theorie en krijg je de begeleiding die erbij hoort.

Mbo Beroepsopleidende Leerweg (BOL) / Hbo- Voltijd
Je kunt er ook voor kiezen om nog niet te gaan werken en (bijna) elke dag naar school te gaan. Op het mbo heet dit een ‘Beroepsopleidende Leerweg’ (BOL) en op het hbo heet dit ‘voltijd’. Door middel van stages doe je praktijkervaring op. Als stagiair krijg je volop de ruimte om te leren. Bovendien hebben de meeste opleidingen meerdere stageperiodes. Daardoor maak je kennis met verschillende organisaties én disciplines.

Kies de juiste opleiding
In de zorg- en welzijnssector kun je anderen helpen en daarmee echt een verschil maken. Op welke manier jij dat wilt doen, is aan jou. Er zijn namelijk genoeg keuzemogelijkheden.

Bezoek YouChooz.nl voor alle beroepen en opleidingen in Zorg & Welzijn.

VooropleidingInstroom in beroepsopleiding
Vmbo PraktijkMbo niveau 1
Vmbo BBLMbo niveau 2
Vmbo KBLMbo niveau 2/3
Vmbo TLMbo niveau 3/4
HavoMbo niveau 4 of hbo
VwoHbo of wo
Opleidingsmogelijkheden